Історія турніру 1997-2009

1994 рік. У цьому році представники України вперше були присутні на міжнародних змаганнях серед тілоохоронців, які відбувалися в м. Рига (Латвія). То були перші змагання, в яких брали участь чотири команди з Латвії, Великобританії, Італії та Норвегії.

1995 рік. Эстафета змагань перейшла до м. Штутгард (Германія). До учасників попередніх змагань приєдналися команди України та Росії. Ті змагання стали першими для тілоохоронців України.

1996 рік. Змагання тілоохоронців відбулися в м. Санкт-Петербург (Росія).

Після кожних змагань розширювалася програма, удосконалювалися правила.

1997 рік. У міжнародних змаганнях, які відбулися у м. Болонья (Італія), учасники змагалися в стрілецьких вправах з різних положень, долали на автомобілі смугу перешкод, демонстрували тактику пішого супроводження і вміння надавати першу медичну допомогу VIP, здійснювали пошук макетів вибухових пристроїв.

У цьому ж році за ініціативою перших учасників міжнародних змагань Леоніда Кучерявого, Василя Вакуленка, Петра Шерекіна та Василя Крутова, за підтримки Держкомспорту України і ЦР ФСТ "Динамо" України у м. Києві був проведений 1-й Чемпіонат України. В ньому брали участь команди Служби безпеки, Міністерства внутрішніх справ, Управління державної охорони, а також команди недержавних служб охорони підприємств різних форм власності. Таким чином, була започаткована історія розвитку нового професійно-прикладного виду спорту в Україні - багатоборства тілоохоронців.

1998 рік. Восени 1998 року в м.Київ відбувся 2-й Чемпіонат України, а у вересні команди з Білорусі, Великобританії, Данії, Італії, Норвегії, України і Південної Кореї прибули до столиці України для участі в Чемпіонаті ІВА. В напруженій спортивній боротьбі команда України зайняла перше місце.

1999 рік. Один з найкрасивіших куточків України місто-курорт Ялта погодилась на організацію та проведення відкритого Чемпіонату України за участю команд Білорусі та Росії. По суті то були 1-ші міжнародні змагання з багатоборства тілоохоронців, започатковані в Україні, і новий етап розвитку професійно-прикладного виду спорту.

У вересні цього ж року національна команда України відбуває до м. Лондон (Великобританія) і стає другою серед восьми команд, які брали участь у міжнародних змаганнях.

2000 рік. Завдяки ініціативі ентузіастів і підтримці керівників Управління державної охорони, ФСТ "Динамо", Держкомспорту і Фонду соціального захисту пенсіонерів та військовослужбовців УДО України.

Чемпіонат України з багатоборства тілоохоронців і Міжнародний турнір "Тілоохоронець" був проведений в м. Ялта.

Кращі команди представників державних і недержавних служб охорони і безпеки з Білорусі, Грузії, Казахстану, Молдови, Росії і України в дружній, гостинній атмосфері демонстрували свою майстерність, обмінювалися досвідом, підвищували власну кваліфікацію.

2001 рік. І знову м. Ялта приймає 14 команд - учасників 3-го міжнародного турніру і 5-го Чемпіонату України.

Праця ентузіастів не залишилася поза увагою.

Міністерство юстиції України визнає новий вид спорту – багатоборство тілоохоронців. А згодом Держкомспорт України затверджує правила змагань з багатоборства тілоохоронців та включає його до Єдиної спортивної класифікації України. Ці рішення стали кульмінаційними у правовому становленні професійно-прикладного виду спорту, вагомим стимулом для майбутньої роботи з його розвитку.

Багатоборцям - тілоохоронцям вперше була надана можливість отримувати спортивні розряди, звання майстра спорту України та майстра спорту України міжнародного класу.

2002 рік. З кожним роком міжнародний турнір набуває популярності. Для участі у 4-му Міжнародному турнірі "Тілоохоронець-2002" і 6-му Чемпіонаті України з багатоборства тілоохоронців 4-9 червня до Ялти прибули команди служб безпеки, які здійснюють охорону Президентів України, Казахстану, Киргизії і Молдови. У змаганнях брали участь команди Служби охорони в Автономній республіці Крим, СБ України, Севастопольської організації ФСТ "Динамо", Державної податкової Адміністрації України, а також команди служб безпеки недержавних підприємств "Титан-Стирол" (м. Горлівка Донецької області), "Щит" (м. Донецьк), "Мета" (м. Луганськ), ОДАІ УМВС України у м. Сімферополь, "Позняки-Сервіс" (м. Київ), Фонду соціального захисту пенсіонерів, співробітників та військовослужбовців УДО України.

За підсумками змагань турніру "Тілоохоронець-2002" перше місце зайняла команда Управління державної охорони України, друге - команда Служби охорони Президента республіки Казахстан і третє - команда Служби державної охорони Киргизької Республіки.

Серед команд державних структур України перше місце виборола команда Служби охорони в Автономній республіці Крим, друге - команда Управління "А" Служби безпеки України і третє - команда Севастопольської організації ФСТ "Динамо" України. Серед служб охорони і безпеки недержавних підприємств України перше місце зайняла команда Фонду соціального захисту пенсіонерів та військовослужбовців УДО України, друге - команда "Титан-Стирол" (м. Горлівка Донецької області), і третє - команда "Щит" (м. Донецьк).

Кращі результати в стрільбі з різних положень продемонстрував Петро Шельомін (100 очок) з команди Управління "А" Служби безпеки України, Костянтин Чорний (98 очок) з команди УДО України, Андрій Сергієнко (97 очок) з команди Фонду соціального захисту пенсіонерів, співробітників та військовослужбовців УДО України.

Чудову майстерність володінням прийомами рукопашного бою демонстрували Костянтин Хоменко (82 бали) з команди УДО України, Сергій Кущ (81 бал) з команди "Титан-Стирол" (м. Горлівка Донецької області) і Андрій Рудченко (79 балів) з команди УДО України. Швидше за всіх подолали спеціальну дистанцію з перешкодами і демонстрували високу техніку управління автомобілем в екстремальних ситуаціях Костянтин Чорний - 1.07,33 (УДО України), Сергій Ніколаєнко - 1.09,47 (СО АРК) і В'ячеслав Нечипоренко - 1.09,57 (УДО України).

Вперше звання "Майстер спорту України" отримали К. Чорний, В. Нечипоренко, К. Хоменко, А. Рудченко, Р. Раюк, С. Ніколаєнко, М.Лавриненко, О. Мирошкін.

У цьому ж році Держкомспорт України вперше присвоїв звання "Національний суддя зі спорту" В. Вакуленку, Л. Кучерявому, О. Лучку, О. Деревянку і В. Козаку.

2003 рік. Для участі у 5-му Міжнародному турнірі "Тілоохоронець - 2003" і 7-му Чемпіонаті України прибули 17 команд. В тому числі з Білорусі, Грузії, Казахстану і Молдови. Для ознайомлення зі змаганнями прибули спостерігачі з Латвії, Литви, Румунії і Росії.

За підсумками Міжнародного турніру "Тілоохоронець - 2003" перші місця зайняли відповідно команди з України, Білорусі та Казахстану.

У Чемпіонаті України перше місце зайняла команда Фонду УДОУ (К. Хоменко, О. Цурган, В. Буділов і О. Плаксін), друге - команда "А" СБУ (П. Шельомін, Е. Сіренко, С. Андрієнко і Ю. Литовка), третє - команда "Альфа- Щит" (Я. Лисий, О. Костик, В. Геращенко і С. Ладнов).

Серед команд державних служб безпеки перші три місця розподілені наступним чином: ГУ"А"СБУ, СО в АР Крим і "А"Севастополь.

Серед команд недержавних служб безпеки перше місце зайняла команда "Альфа-Щит", друге - команда Фонду УДОУ і третє - команда "Титан-Стирол".

Кращі результати з рукопашного бою продемонстрували Ф. Абдалимов - 89,4 бали, А. Рудченко 89,3 бали і В. Зелений 85,1 бали. У стрільбі кращими стали А. Рудченко - 95 очок, О. Малиновський 93 очки і О. Цурган 92 очки. У подоланні смуги перешкод на автомобілі відзначилися О. Костик - 1.04,6, К.Чорний - 1.05,38 і В. Нечипоренко - 1.09,6.

За підсумками змагань звання “Майстер спорту України” було присвоєно Сергію Андрієнку, Владиславу Буділову, Владиславу Зеленому, Юрію Литовці, Олегу Плаксіну, Едуарду Сиренку, Олексію Цургану і Петру Шельоміну.

2004 рік. У Міжнародному турнірі "Тілоохоронець-2004" і Чемпіонаті України 2004 року брали участь 16 команд з Росії, Білорусі, Казахстану, Молдови та України.

За підсумками Міжнародного турніру “Тілоохоронець-2004" перше місце зайняла команда Казахстану (Фархат Абдалимов, Євген Алексєєв, Мірзагалі Когилов і Данияр Рахмешев), друге і третє місця - команди України (Костянтин Чорний, Владислав Зелений, Владислав Нечипоренко і Андрій Рудченко) і Білорусі (Дмитро Марценкевич, Дмитро Ласута, Анатолій Міхейчик і Андрій Лукашин).

У Чемпіонаті України місця розподілилися так: перше - команда Фонду УДО України у складі Костянтина Хоменка, Олексія Цургана, Олександра Мутеля і Андрія Сергієнка; друге - команда ГУ"А"СБ України у складі Руслана Лужевського, Сергія Купальського, Дмитра Гололобова і Дмитра Кузьменка; третє - команда СО в АРК у складі Романа Лапи, Романа Раюка, Максима Лавренникова і Віктора Кашина.

Кращими в демонстрації прийомів рукопашного бою визнані Андрій Рудченко (Україна), Костянтин Хоменко (Фонд УДО України) і Роман Лапа (СО в АРК), у швидкісній стрільбі Дмитро Кузьменко (ГУ"А"СБУ), Руслан Лужевський (ГУ"А"СБУ) і Валентин Гиря ("Динамо-Арс" м. Донецьк), в управлінні автомобілем Анатолій Міхейчик (Білорусь), Костянтин Чорний (Україна) і Вадим Гавриленко (Росія).

2005 рік. 23 команди служб безпеки VIP з Білорусі і Молдови, Індії і Грузії, Латвії і Росії, міст України: Донецька, Севастополя, Горлівки, Дніпропетровська, Кременчука, Києва, Сімферополя прибули в Ялту для участі в 7-му Міжнародному турнірі "Тілоохоронець-2005".

Організатори прекрасно підготували місця проведення змагань.

За підсумками змагань у турнірі "Тілоохоронець-2005" перше місце зайняла команда України в складі Костянтина Чорного, В'ячеслава Нечипоренка, Андрія Рудченка, Владислава Зеленого. Команда України була створена на базі Управління державної охорони України. Переможцям вперше було присвоєно звання “Майстер спорту України міжнародного класу”.

Друге місце зайняла команда Білорусі. Команда має багатий досвід участі в змаганнях з багатоборства тілоохоронців. У складі команди виступали Володимир Станчик, Михайло Йожиков, Анатолій Міхейчик і Микола Шкред.

Третіми в турнірі "Тілоохоронець-2005" стали дебютанти змагань - команда Індії. У складі команди були Навал Синг, Раджеш Дакарвал, Дівши Лал Гурджар і Амрендар Синг Гиль. Команда склала гідну конкуренцію.

Першими у завзятій боротьбі серед команд учасників Чемпіонату України стали військовослужбовці Служби охорони в Автономній Республіці Крим Роман Лапа, Роман Раюк, Максим Лавреников і Віктор Кашин. Вони вперше на цих змаганнях виконали норматив майстра спорту України.

Друге місце зайняла команда Фонду соціального захисту пенсіонерів, співробітників і військовослужбовців УДО України в складі Костянтина Хоменка, Олексія Цургана, Олександра Мутеля й Олега Плаксіна.

Третє - команда Управління "А" Служби безпеки України у складі Андрія Сокола, Віталія Самойленка, Сергія Бойчука та Олексія Радкевича.

Кращі результати у швидкісній стрільбі з різних положень показали Костянтин Висоцький (94 очка) з команди "Альфа"-Кременчук, його колега Олександр Храповицький (93 очка), а також Максим Лавренников (93 очка) з команди Служби охорони в Автономній Республіці Крим.

Високу майстерність володіння прийомами рукопашного бою демонстрували Роман Лапа (СОАРК) - його виступ був оцінений суддями у 85,1 бала. Костянтин Хоменко (Фонд УДО) - 84,9 бала, а Максим Лавренников (СОАРК)- 82,9 бала.

На автомобілі швидше всіх подолав спеціальну дистанцію з перешкодами Олег Плаксін (Фонд УДО) з результатом 1:09,14 сек. Другий результат - 1:09,64 сек. в учасника команди "Укрсиббанк" Дмитра Романюка, а третім став Юрій Остапчук з команди "Асканія-Трейдінг" з результатом у 1:11,06 сек.

2006 рік. Для організаторів і учасників був особливий. У цьому році відбувся 10-й ювілейний відкритий чемпіонат України та 8-ий міжнародний турнір "Тілоохоронець-2006". Для участі у змаганнях прибуло - 22 команди з регіонів України та Білорусі, Росії, Грузії, Індії та Молдови. 88 спортсменів багатоборців виборювали право стати чемпіонами.

За підсумками турніру "Тілоохоронець-2006" перше місце виборола команда України в складі військовослужбовців Управління державної охорони Хоменка Костянтина, Цургана Олексія, Нечипоренка В'ячеслава та Рудченка Андрія, друге місце - команда Служби безпеки Президента Республіки Білорусь у складі Станчика Володимира, Новіка Антона, Міхейчика Анатолія та Швайби Романа, третє місце виборола команда Служби охорони Президента Грузії у складі Гоголадзе Григола, Лорткипанідзе Звіада, Шубітідзе Ільї та Шавелашвілі Рамаза.

У чемпіонаті України місця розподілилися наступним чином: перше місце - команда Департаменту охорони в Автономній республіці Крим у складі Лапи Романа, Раюка Романа, Лавреннікова Максима та Кашина Віктора; друге місце - команда "Укрсіббанка" у складі Суріка Олексія, Романюка Дмитра, Кошика Олександра та Алексієнка Миколи; третє місце - друга команда Головного управління "А" Служби безпеки України у складі Сокола Андрія, Новака Анатолія, Бойчука Сергія та Шевченка Сергія.

Кращими спортсменами в окремих видах багатоборства стали: зі стрільби з різних положень - Проскуряков Андрій, з результатом 95 очок (команда управління "А" СБУ м.Кременчук); у демонстрації прийомів з рукопашного бою - Новик Антон, з результатом 84,2 бала (команда Служби безпеки Президента Республіки Білорусь); у подоланні смуги перешкод на автомобілі - Рудченко Андрій (команда Управління державної охорони України).

2007 рік. У цьому році проводився 9-й міжнародний турнір "Тілоохоронець-2007" та чемпіонат України з багатоборства тілоохоронців. В змаганнях взяли участь 26 команд з Білорусі, Болгарії, Грузії, Індії, Македонії, Молдови, Казахстану, Росії, а також з регіонів України.

Команди по черзі лідирували між собою. Лише в останньому виді багатоборства визначилися переможці і призери змагань.

Перше місце посіла команда Управління державної охорони України (Андрій Рудченко, Костянтин Хоменко, Костянтин Чорний, Олександр Куцак), друге - команда СБП Республіки Білорусь (Анатолій Міхейчик, Володимир Станчик, Роман Швайба, Микола Шкред), третє - команда ССДО Грузії (Грігол Гоголадзе, Рамаз Шавелашвілі, Роланд Гогуа, Малхаз Бедінадзе).

У чемпіонаті України місця розподілилися таким чином: перше місце посіла команда ДО в АРК (Олексій і Роман Лапа, Роман Раюк, Роман Лагутенко), друге - команда УкрСиббанку (Олексій Сурик, Дмитро Романюк, Микола Алексеєнко, Олександр Кошик), третє - команда Фонду УДО України (Михайло Мотрук, Віталій Пархома, Роман Авдєєв, Павло Поляков).

Кращі індивідуальні результати в окремих видах багатоборства показали:

  • у швидкісній стрільбі з різних положень: Кумар Радж, 97 оч. - 1 місце, Олександр Храповицький, 95 оч. - 2 місце, Роман Раюк, 95 оч. - 3 місце;

  • у демонстрації прийомів рукопашного бою: Андрій Рудченко 83,3 бала - 1 місце, Роман Лапа 82,2 бала - 2 місце, Анатолій Міхейчик 82,00 бали - 3 місце;

  • у подоланні смуги перешкод на автомобілі: Андрій Рудченко подолав смугу за 1хв. 09,33 екунди - 1 місце, Микола Алексеєнко за 1 хв. 10,61 сек. - 2 місце, Анатолій Міхейчик за 1хв. 11,39 сек. - 3 місце.

Багатоборство охоронців - командний службово-прикладний вид спорту. Кращі командні результати у видах багатоборства показали: у техніці та тактиці захисту VIP під час пішого супроводу, демонстрації прийомів рукопашного бою і пошуку "вибухових" пристроїв - команда Управління держохорони України, у стрільбі по мішенях при пішому супроводі VIP і стрільбі по "терористах" з автомобіля - команда СБП Республіки Білорусь, у швидкісній стрільбі з різних положень команда НСБ Індії, у подоланні смуги перешкод на автомобілі - команда Укрсиббанку, надання медичної допомоги і подолання смуги перешкод - команда ДО в АР Крим.

За високі спортивні результати рішенням колегії Міністерства України у справах сім’ї, молоді і спорту було присвоєно звання майстрів спорту України з багатоборства тілоохоронців спортсменам команди Служби безпеки Президента Республіки Білорусь: Станчику Володимиру, Новику Антону, Міхейчику Анатолію, Швайбі Роману.

2008 рік. Традиційно у вересні благодатне місто Ялта черговий раз приймала учасників змагань з багатоборства тілоохоронців. Цей турнір для учасників був особливим, 2008 рік - це рік 10 - ти ювілейних міжнародних змагань.

Цього року окрім розширеного складу українських команд знову були представлені команди Білорусії, Індії, Казахстану, Грузії, Молдови, Росії, перелік доповнився командами таких країн, як Угорщина, Болгарія, Латвія, а також були спостерігачі з Литви, Німеччини, Румунії.

Перед початком змагань був піднятий прапор турніру на вершину гори Ай-Петрі. Під час святкового відкриття турніру відбулися показові виступи на автомобілях Mitsubishi Lancer X (Драйв клуб "Альфа-щит"), танцювальних колективів, та концерт майбутньої учасниці пісенного конкурсу "Євробачення-2009" Світлани Лободи.

Самі змагання проходили в напруженій безкомпромісній боротьбі. Починаючи з першого виду багатоборства (надання медичної допомоги і подолання смуги перешкод) лідерство захопила збірна команда України у складі Рудченка Андрія, Куцака Олександра, Пархоми Віталія, Полякова Павла, яка в подальшому в усіх видах багатоборства займала тільки перші місьця, результатом чого стала перемога в турнірі. Друге та третє місця вибороли відповідно команди СБП Республіки Білорусь (Копать Олег, Швайба Роман, Чумаков Олександр, Шкред Микола), СОП Казахстан (Мирзаєв Сержан, Мальдебеков Нурбек, Єрмєков Ардак, Жарасбаєв Алмат).

У чемпіонаті України місця розподілились таким чином: перше місце посіла команда ДО в АР Крим (Швайба Роман, Лапа Олексій, Ніколаєнко Віталій, Лагутенко Роман), друге - команда УкрСиббанку (Шевченко Сергій, Алєксєєнко Микола, Кисиль Юрій, Романюк Дмитро), третє - команда "Альфа" Кременчук (Проскуряков Андрій, Федорчук Олександр, Ласій Володимир, Храповицький Олександр).

Кращі індивідуальні результати в окремих видах багатоборства показали:

  • у швидкісній стрільбі з різних положень: Швайба Роман, 96 оч. - перше місце, Лапа Олексій, 95 оч. - друге місце, Рудченко Андрій, 95 оч - третє місце.

  • у демонстрації прийомів рукопашного бою: Рудченко Андрій, 84,6 бала - перше місце, Куцак Олександр, 83,2 бала - друге місце, Лапа Олексій, 82,1 бала - третє місце.

  • у подоланні смуги перешкод на автомобілі: Рудченко Андрій, 1 хв. 08,77 секунди - перше місце, Шкред Микола, 1 хв. 10,83 секунди - друге місце, Пархома Віталій, 1 хв. 11,7 секунди - третє місце.

2009 рік. З кожним роком змагання серед тілоохоронців набувають популярності не тільки у фахівців, але викликають великий пізнавальний інтерес у глядачів.

В цьому році у змаганнях взяли участь 25 команд з країн Європи, СНД та України. На центральній площі міста Ялта, де змагалися тілоохоронці, зібралися біля п’яти тисяч глядачів.

Призові місця у міжнародному турнірі посіли команди: України, Білорусії, Грузії, а в Чемпіонаті України – команди Департаменту охорони в АР Крим, "К-5" м. Київ, "Моноліт-Гарант" м. Сімферополь.

Кращі індивідуальні результати в окремих видах багатоборства показали:

  • у швидкісній стрільбі з різних положень: Анатолій Міхейчик, 98 оч. – 1 місце, Микола Шкред та Михайло Таран, 97 оч. – 2 місце.

  • у демонстрації прийомів рукопашного бою: Микола Шкред, 86,1 б. – 1 місце, Олексій Лапа, 84,7б. – 2 місце, Олександр Куцак, 84,4б – 3 місце.

  • у подоланні смуги перешкод на автомобілі: Андрій Рудченко, 1’07 – 1 місце, Володимир Грибіненко, 1’09 – 2 місце, Володимир Лось, 1’10 – 3 місце.